Vtedy si veľkňaz roztrhol rúcho a povedal: Rúhal sa! Načo ešte potrebujeme svedkov? Práve teraz ste počuli rúhanie! Čo o tom súdite? Oni odpovedali: Hoden je smrti! Potom mu pľuli do tváre, bili ho po hlave a iní ho tĺkli palicami, a hovorili: Prorokuj nám, Mesiáš, kto ťa udrel! Matúš 26,65-68

Dav dokáže byť krutý. V dave sa necháme strhnúť k takým činom, aké by sme inak nikdy neurobili. Svoje o tom vie každý, kto zažil napríklad šikanovanie na vojne alebo v škole.
Ježiš je konečne tam, kde ho židovskí duchovní chceli mať. Stojí pred veľkňazom, aby sa zodpovedal za to, čo robil. O jeho názor však nikto nestojí. Všetko je to len fraška, ktorá spečatí jeho osud. A tak sa aj stane.
Ako je možné, že dokonca aj tí, ktorí zakúsili Ježišovu uzdravujúcu moc, sa teraz pridávajú k jeho nepriateľom? To asi nepochopíme, no svedčí to o tom, akú silu má reťazová reakcia. Ak sa nájde niekto, kto má silnú charizmu a dokáže zaveliť, zhypnotizovaný dav je schopný všetkého.
Počas druhej svetovej vojny na to doplatilo šesť miliónov Židov, po vojne desaťtisíce Nemcov a v čase totality stovky nevinných Čechov a Slovákov…
Dnes môžeme silu davu vidieť napríklad na futbalových štadiónoch, kde sa zo slušných ľudí stáva úplná spodina.
Hovorí sa, že: „Kto utečie, vyhrá!“ V prípade lynčujúceho davu asi nie je iná možnosť, než sa od neho držať čo najďalej. Inak mi hrozí, že ma strhne so sebou.

Pane Bože, zo všetkých strán som tlačený k tomu, aby som šiel s davom. Nie je jednoduché odolať. Buď, prosím, so mnou. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi