Vtedy im Ježiš povedal: Vy všetci sa tejto noci nado mnou pohoršíte… Peter mu však povedal: Aj keby sa všetci nad tebou pohoršili, ja sa nikdy nepohorším. Ježiš mu odpovedal: Amen, hovorím ti, že tejto noci, skôr ako kohút zaspieva, tri razy ma zaprieš. Peter mu povedal: Aj keby som mal s tebou zomrieť, nikdy ťa nezapriem. Matúš 26,31-35

Stalo sa vám niekedy, že si o vás niekto myslel niečo, s čím ste nesúhlasili, ale nakoniec to bola pravda? Verte mi, viem, aké to je nepríjemné.
Peter sa takmer urazil. „Tak to ma naozaj poznáš zle,“ pomyslel si v duchu, keď mu Ježiš oznámil, že nie je o nič lepší než ostatní učeníci. Nahlas dal najavo, čo si myslí.
Ako chlapec som sa neraz hneval na rodičov pre to, že si o mne mysleli niečo, s čím som nesúhlasil. Keď sa dnes pozerám späť, musím uznať, že väčšinou mali pravdu. Poznali ma, dokonca lepšie než ja sám. Teraz už viem, že mi chceli vždy dobre.
Pri čítaní Biblie vnímam Božie slová, ktoré sú voči nám ľuďom – a teda aj voči mne, kritické. Často som sa bránil, lebo som si myslel, že mňa sa to netýka. Životné skúsenosti ma však učia, že je dobré uznať, že Boh má pravdu. Len tak totiž môžem zmeniť veci, ktoré sa mi nepáčia.
Radi sa vidíme v lepšom svetle ako v realite. Preto je dôležité mať priateľov, ktorí nám taktne povedia pravdu. Ježiš to robí automaticky, pretože mu na nás záleží.

Pane Bože, keď čítam o Petrovom chvastaní sa, mám pocit, že je to o mne. Ty ma poznáš lepšie, ako sa poznám ja sám, a napriek tomu ma máš rád. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi