Keby sa prehrešil tvoj brat, choď za ním a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa poslúchne, získal si svojho brata. Ak ťa neposlúchne, vezmi so sebou ešte jedného alebo dvoch, aby každá výpoveď bola založená na svedectve dvoch alebo troch svedkov. Ak by ani ich neposlúchol, povedz to cirkvi. Ak by neposlúchol ani cirkev, nech ti je ako pohan alebo mýtnik. Matúš 18,15-17

V mojom živote boli situácie, ktoré som nezvládol. Pre to som si narobil zbytočné problémy. Viem, že je jednoduché s niekým sa pohádať, no o to ťažšie je ten vzťah napraviť.
Ježiš prichádza s úplne obyčajnou radou. Ak mám pocit, že mi niekto ublížil, nemám to rozoberať s inými, ale čo najskôr sa o tom porozprávať medzi štyrmi očami s tým, koho sa to týka.
Zdá sa to byť ľahké, no v praxi je to už iná káva. Prečo? Pretože sme zvyknutí podobné problémy riešiť inak. Radi sa posťažujeme a problém, ktorý sa pôvodne týkal dvoch ľudí, sa stáva niečím, o čom vie zrazu celé mesto. Pritom si neuvedomujeme, že s každým ďalším človekom, ktorého do nášho problému zainteresujeme, sa zvyšuje nebezpečenstvo, že to podá ďalej trošku inak a náš „protivník“ sa pre to „zasekne“.
Ježišovu radu poznám roky. Keď som sa ňou riadil, problém sa takmer vždy vyriešil hneď pri prvom stretnutí. Niekedy som dokonca zistil, že som tomu druhému krivdil. Ak som sa „radil“ s inými, všetko sa len skomplikovalo.

Pane Ježišu, ďakujem za Tvoju radu. Viem, že je dobrá. Pomôž mi ju, prosím, uplatňovať aj v mojej každodennej praxi. Nie je to jednoduché.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi