Tu prišiel k nemu malomocný, klaňal sa mu a hovoril: Pane, ak chceš, môžeš ma očistiť. On vystrel ruku, dotkol sa ho a povedal: Chcem, buď čistý. A hneď bol čistý od malomocenstva. Matúš 8,2.3

Máte v skrini „kostlivca“, ktorého sa chcete zbaviť, ale neviete ako? Nevyriešená minulosť je podľa psychológov najčastejšou príčinou chorôb, a nielen psychických.
Malomocných ľudí považovali v tých časoch za veľkých hriešnikov. Podľa Mojžišovho zákona bola táto choroba pre obavu z nákazy dôvodom na to, aby bol chorý človek vykázaný zo spoločnosti za „hranice mesta“.
Takto postihnutí ľudia nesmeli prinášať do chrámu obete a získať tak odpustenie hriechov. Ak aj prechádzali cez obývanú krajinu, museli poriadne kričať: „Nečistý, nečistý!“ Takýto údel bol pre Žida horší než smrť.
Malomocný poprosil Ježiša, aby mu vrátil čistotu. Ježiš ho vypočul. Keď jeho uzdravenie potvrdil aj kňaz, vrátil sa k svojej rodine. Opäť bol „čistý“. Minulosť bola zmazaná a otvára sa mu nová budúcnosť.
Mnohých ľudí trápi nevyriešená minulosť, keďže naša spoločnosť sa vzdala inštitútu „odpustenia“. Boh nie je súčasťou kultúry, a tak nemáme nikoho, kto nás môže „očistiť“. Pritom je to také jednoduché. Stačí sa spýtať Ježiša: „Môžeš ma očistiť?“ Ak je naša prosba naozaj úprimná, jeho odpoveď poznáme.

Pane Ježišu, často si mi odpovedal na moju prosbu o odpustenie: „Chcem, buď čistý!“ Ďakujem. Ten pocit čistoty by som prial každému, kto na svojich pleciach vlečie bremeno minulosti. Bože, ďakujem Ti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi