Blahoslavení hladní a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení. (SEP) Šťastní sú tí, ktorí túžia po spravodlivosti ako smädní po vode, lebo ich smäd bude uhasený. (NPK) Matúš 5,6

„S akým mečom človek bojuje, od takého zahynie,“ varuje nás rokmi overená pravda pred spájaním sa so zlom. Úprimne verím, že túto radu sa oplatí poslúchnuť.
Azda si pomyslíme, že výhodu majú ľudia, ktorí dokážu použiť svoju moc a pri presadzovaní svojich záujmov nemajú problém ísť pokojne hoci aj „cez mŕtvoly“. Ježiš však vo svojom kázaní hovorí, že to nie je cesta k šťastiu. Naopak. Nabáda nás, aby sme sa vyhýbali zlu a túžili po tom, čo je správne.
Podľa Ježišových slov sú šťastní tí, ktorí sú „hladní a smädní po spravodlivosti“. Páči sa mi prirovnanie k hladu a smädu, pretože hlad a smäd sú takými prirodzenými potrebami, ktoré túžime jednoznačne naplniť.
Musím sa priznať, že nemôžem s čistým svedomím povedať, že som vždy túžil po tom, čo je správne. Ľuďom, ktorí mi ublížili, dokážem niekedy priať aj niečo zlé. Keďže teda viem, ako sa v takýchto chvíľach cítim, súhlasím s Ježišom.
Jeden čínsky cisár vraj vyhlásil, že zničí všetkých svojich nepriateľov. Keď sa ho potom jeho poddaní spýtali, prečo sa s nepriateľmi namiesto zničenia spriatelil, odpovedal: „Veď som ich zničil. Už nemám nijakých nepriateľov. Urobil som z nich totiž svojich priateľov!“
Učím sa „túžiť po tom, čo je správne“. Pozitívne to ovplyvňuje moje myslenie, konanie i emócie. Aj pre to sa cítim oveľa šťastnejší.

Bože, ďakujem za nádej, že raz ukončíš všetko zlo. Pomôž mi už dnes odstrániť z môjho života zlo a radšej hľadať dobro.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi