Preto sa Židia ešte väčšmi usilovali zabiť ho, lebo nielenže rušil sobotu, ale aj Boha nazýval svojím Otcom a robil sa rovným Bohu. Ján 5,18

Je to smutné, ale v mene rôznych bohov umierajú ľudia v priebehu celej existencie ľudského rodu.
Ježiš opäť urobil niečo, čím rozhneval židovských duchovných vodcov. Nielenže v sobotu uzdravil človeka, ale dokonca mu prikázal, aby vzal svoje nosidlá a šiel domov. Podľa židovského výkladu zákona bolo však nosenie takýchto bremien v sobotu zakázané.
V evanjeliách opakovane čítame, že ľudia, ktorým prekážalo, že Ježiš v sobotu uzdravoval, nemali problém v sobotu plánovať jeho vraždu. Konať teda dobro v deň odpočinku sa nesmie, ale plánovať justičnú vraždu áno?
Vzťah k zákonu je veľmi dôležitý. Nikdy nás však nesmie pripraviť o schopnosť vnímať iného človeka. V momente, keď získam pocit, že mám presadzovať svoje „videnie Boha“, som len krôčik od toho, aby som sa dostal na úroveň tých, korí sú schopní vraždiť v mene svojho Boha.
Myslím, že je dobré, že v Biblii nachádzame tieto texty. Chcú nás varovať, čo sa nám môže stať. V snahe „brániť Boha“, môžeme konať v rozpore s tým, čo hovorí „najväčšie prikázanie“, ktoré nás vyzýva, aby sme „milovali Boha z celého srdca a svojho blížneho ako samého seba“.

Bože, aj ja mám niekedy tendenciu brániť zákon. Zabúdam na to, že predovšetkým musím myslieť na lásku.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi