Ježiš im povedal: Pýtam sa vás, je dovolené v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo ho zničiť? Poobzeral sa po všetkých a tomu človeku povedal: Vystri ruku. Keď tak urobil, ruka mu ozdravela. Lukáš 6,9.10

Pre svoj dogmatický pohľad na zákon židovskí duchovní neboli schopní vnímať potreby ľudí vo svojom okolí. Namiesto toho, aby im slúžili, radšej vymýšľali stále nové nariadenia, ktoré ľuďom komplikovali život.
Ježiš rešpektuje zákon a zachováva sobotu ako biblický deň odpočinku. To mu však nebráni pomáhať v sobotu tým, ktorí pomoc potrebujú.
V evanjeliu sa stretávame s dvojakým prístupom k tomu, ako vnímať biblické pravidlá a zásady. Prvý zvykneme nazývať „zákonníctvo“. Znamená to bigotne ľpieť na zachovávaní zákona aj za cenu, že tým ublížime sebe alebo iným. S týmto prístupom sa dnes stotožňuje islam.
Ježiš však ukázal druhú možnosť. Vždy, keď mám pocit, že mi moje chápanie zákona bráni vykonať niečo, čo by niekomu inému pomohlo, mal by som si položiť otázku: „Čo by na mojom mieste urobil Ježiš?“ Túto radu som prvýkrát počul ako dieťa. Odvtedy mi táto jednoduchá otázka neraz pomohla.S čistým svedomím môžem vyznať, že ak som sa jej držal, nikdy som to neľutoval.

Bože, chcem rešpektovať Tvoj zákon. Pomôž mi, aby mi moje chápanie zákona nebránilo vidieť potreby iných. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi