Len čo sa anjeli vrátili do neba, pastieri sa rozhodli: Poďme teda do Betlehema a pozrime, čo sa tam stalo — čo nám oznámil Pán. Poponáhľali sa a našli Máriu, Jozefa a dieťatko uložené v jasliach. Keď to uvideli, vyrozprávali, čo im bolo povedané o tomto dieťati. Všetci, čo to počuli, čudovali sa tomu, čo im rozprávali pastieri. Lukáš 2,15-18

„Slepá dôvera sa nevypláca,“ hovorieval môj dedo. „Skôr než urobíš dôležité rozhodnutie, ktoré ovplyvní tvoj život, všetko si poriadne over! Dvakrát meraj a raz strihaj!“ Múdre slová.
K pastierom sa dostala úžasná správa: „Narodil sa Spasiteľ!“ V ich prostredí bol Mesiáš vnímaný ako bojovník, ktorý vyslobodí Židov spod rímskej nadvlády a vráti im samostatnosť.
Títo jednoduchí muži sú nám príkladom v tom, ako sa zachovať, keď sa k nám dostanú dôležité informácie. Hneď sa vydali na cestu, aby si overili, či to, čo od anjelov počuli, je naozaj pravda.
Keď som tieto slová čítal ako malý chlapec, hovoril som si: „Prečo si overujú niečo, čo povedal anjel?“ Dnes sa im nedivím. Život ma naučil, že je dobré overovať si, čo počujem. Teda nie úplne všetko, pretože to azda ani nie je možné. No minimálne to, čo považujem za dôležité, pretože to má vplyv na môj súčasný i budúci život.
Mám rád ľudí, ktorí automaticky nepreberajú všetko, čo počujú, ale premýšľajú o tom a snažia sa overiť si pravdivosť informácií. Je to zložitejšia cesta, ale určite sa vyplatí vynaložiť na to potrebnú energiu.

Bože, ďakujem, že sa nehneváš, keď mám potrebu overiť si to, čo mi ako Tvoje slovo prinášajú Tvoji poslovia – ľudia a napríklad aj anjeli.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi