Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom, ktorých on miluje. Lukáš 2,14

Občas dostanem otázku: „Prečo je na svete toľko zla? Prečo proti nemu ten tvoj Boh nezasiahne?“ Američan by reagoval: „To je dobrá otázka!“ Ako by ste odpovedali vy?
Lukáš vo svojom evanjeliu pripomína slová, ktoré spieval obrovský zástup nebeských bytostí vo chvíli, keď jedna z nich priniesla pastierom správu, že sa narodil Mesiáš. V okamihu, keď sa narodil Ježiš – Boh, ktorý sa stal človekom, anjeli spievajú o tom, s akou ponukou prichádza. Tým, ktorí jeho slová vzali vážne, priniesol „pokoj“ a pomohol im získať „dobrú vôľu“.
„Prečo Boh nezasiahne?“ Na túto otázku odpovedám: „Už zasiahol!“ Dal nám všetko, aby sme v tomto svete, kde vládne násilie, mali vo svojom vnútri pokoj a nedali sa okradnúť o dobro, ktoré nám aj v zlom prostredí pomáha zostať dobrými. A keď sa nám to niekedy nepodarí, pomôže nám uchovať si „dobrú vôľu“ – túžbu po zmene.
Viem, že svet nezmením. Môžem však Stvoriteľovi dovoliť, aby postupne menil mňa. Bude sa mi lepšie žiť, pretože ma naplní svojím pokojom, a aj so mnou sa bude lepšie žiť – pretože ma obdaruje schopnosťou uchovať si vždy dobrú vôľu.

Bože, ďakujem Ti, že si sa stal človekom. Vďaka tomu mám vzor pre svoje konanie. Ďakujem za pokoj v mojom vnútri a za dar dobrej vôle.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi