Mária odpovedala anjelovi: Ako sa to stane? Veď ja nepoznám muža. Anjel jej odpovedal: Duch Svätý zostúpi na teba a zatôni ťa moc Najvyššieho, a preto aj dieťa bude sväté a bude sa volať Božím Synom. Pozri, aj tvoja príbuzná Alžbeta, ktorú pokladali za neplodnú, počala vo svojej starobe syna a je už v šiestom mesiaci, aj keď o nej hovorili, že je neplodná, lebo u Boha nič nie je nemožné. Na to Mária odpovedala: Som služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova. A anjel od nej odišiel. Lukáš 1,34-38

„Ako môžeš veriť takým nezmyslom? Tomu dnes veria azda iba orangutany a staré negramotné babky!“ Takto na mňa kedysi vybehla učiteľka v tretej triede.
Mária sa má čoskoro stať Jozefovou manželkou, ale teraz oponuje slovám anjela. Ako správna Židovka plánuje sex až po vstupe do manželstva. Vie, že nepočne skôr ako po svadobnej noci. Keď jej však anjel vysvetlí, ako sa to všetko stane, prestáva sa brániť Božej vôli, ktorá sa v jej živote skutočne naplní.
Slová zaznamenané v Biblii mi neraz pripadali nezmyselné a naivné. Keď mi babička počas môjho detského očarenia socializmom hovorila, že vláda KSČ padne a podľa proroctva zažijem obdobie, keď bude u nás plno žobrákov, neveril som.
Prešlo niekoľko rokov a žobrákov stretávam na každom kroku. Už sa nezvyknem pousmiať nad tým, čo hovorí Biblia. Keď mám chuť povedať, že „je to nezmysel“, radšej s hodnotením chvíľu počkám.

Bože, stalo sa to, čo Mária spočiatku považovala za nezmysel. Pomôž mi, aby som – podobne ako ona – uveril tomu, čo hovoríš.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi