Ja vám pošlem proroka Eliáša, prv ako príde veľký a hrozný deň Hospodina. On obráti srdce otcov k synom a srdce synov k otcom, aby som pri svojom príchode neuvalil na zem kliatbu. Malachiáš 3,23.24

Kamarát nedávno stretol na ulici ženu, ktorá mu chcela popriať „niečo pekné“, samozrejme, za určité všimné. Keď jej odmietol dať peniaze, prekliala ho aj s celou jeho rodinou.
Je pravda, že s kliatbou sa dnes tak často nestretávame, ale kedysi to bolo na dennom poriadku. Svojim blízkym ľudia žehnali, nepriateľov preklínali.
Posledná veta Starej zmluvy varuje, že kliatba môže postihnúť celý národ. Dôvodom nie je Stvoriteľova náladovosť, ale nesprávny životný štýl, ktorý sa prejavuje v zlých vzťahoch medzi generáciami.
Stvoriteľ posiela „Eliáša“, aby rodičom pripomenul, ako sa majú správať k svojim deťom, a potomkom, ako majú prejaviť úctu a lásku tým, ktorí im dali život.
Jednou z príčin krízy v dnešnej spoločnosti je stav našich rodín. Absencia správnych príkladov a vzorov rodičov vedie k tomu, že u mladších sa vytráca rešpekt a úcta k starobe. Výsledkom takýchto medziľudských vzťahov je potom podľa Malachiáša kliatba celej zeme.
Pri rozhovore s ľuďmi často počujem, „že to tak robia všetci“. Ak však chcem namiesto kliatby prežívať požehnanie z dobrých vzťahov, mal by som Stvoriteľovi dovoliť, aby do mojej rodiny poslal svojho „Eliáša“ – alebo ešte lepšie, aby do nej radšej vstúpil On sám.

Bože, pozývam Ťa do môjho života aj do mojej rodiny. Prosím, príď.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi