Takto hovorí Hospodin zástupov: Ak budeš kráčať po mojich cestách a budeš zachovávať, čím som ťa poveril, aj ty budeš obhajovať môj dom a strážiť moje nádvoria, umožním ti prístup medzi tých, čo tu stoja. Zachariáš 3,7

V poslednom čase sa veľa hovorí o nebezpečenstve hroziacom našej kultúre od islamistov a radikálnych moslimov, ktorí sa snažia zaviesť svoje náboženstvo, právo a poriadok v našej starej Európe.
Ľudia sa často v diskusiách o súčasnom dianí v Európe odvolávajú na kresťansko-židovské korene našej civilizácie. Vedia, o čom vlastne hovoria? Súhlasím s tými, ktorí tvrdia, že keby sa Európa držala skutočného kresťanstva, islam by pre nás nepredstavoval nijaké nebezpečenstvo.
V slovách, ktoré zveril Stvoriteľ prorokovi Zachariášovi, vnímam aktuálne posolstvo pre seba i našu Európu. Ak sa máme ubrániť tomu, čo nám hrozí, je nevyhnutné strážiť nielen hranice, ale aj svoju vieru, tradície a kultúru. Treba oprášiť kresťanské zásady a dokončiť to, čo začali stredovekí reformátori.
Židia v predkresťanských časoch opustili princípy, ktoré im Stvoriteľ zveril. Pre to sa zo štátu, ktorý hral vo svojom regióne významnú rolu, postupne stal národ žijúci neustále v tieni niekoho mocnejšieho. Niečo podobné hrozí aj nám.
To, čo máme, väčšinou oceníme, až keď to stratíme. Múdri si vedia vážiť hodnoty, ktoré zdedili. Staneme sa aj my múdri?

Bože, pomôž nám strážiť, čo si nám zveril. Chceme chodiť po Tvojich cestách.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi