Keď sa naplní tých sedemdesiat rokov, potrescem babylonského kráľa a ten ľud — znie výrok Hospodina — pre ich hriech, ako aj krajinu Chaldejcov, a premením ju na večnú pustatinu. Jeremiáš 25,12

Poznám ľudí, ktorí sú presvedčení, že na nich nikto nemá. Veria tomu, že peniazmi a vďaka svojim kontaktom dokážu podplatiť kohokoľvek. Melú ešte vôbec Božie mlyny?
V tom čase prežívali Izraeliti ťažké obdobie. Jeruzalem i Šalamúnov chrám, ktorý bol ich pýchou, boli v ruinách. Babylonský kráľ navyše odviedol všetkých vzdelaných a zručných Judejcov do zajatia a rozmiestnil ich po celej svojej ríši. Veril, že na základe toho Izrael ako národ časom zanikne.
Hospodin posielal Izraelitom svojich prorokov a tí okrem kritiky prinášali aj posolstvo o tom, že ich pokorenie nebude trvať večne. Jeremiášovi Boh oznámil, že ich poroba bude trvať sedemdesiat rokov, potom bude Babylon raz a navždy zničený. Mnohí sa z tohto proroctva vysmievali, lebo v tom období bola Babylonská ríša na vrchole svojej slávy. Čo by ju tak mohlo zničiť?
Vďaka archeológom vieme, že toto proroctvo sa splnilo. Židia dnes majú svoj štát, zatiaľ čo z Babylona zostali len trosky. Ukázalo sa, že slová prorokov sa nevypláca zľahčovať.
Biblia obsahuje aj proroctvá pre súčasnosť. Pripomínajú nám, že pred nami je okamih, keď „Božie mlyny“ domelú a nebeská spravodlivosť dostihne aj tých, ktorým sa podarilo vyhnúť zemskej spravodlivosti. Stále totiž platí, že „všetko trvá do času“.

Pane Bože, proroctvá týkajúce sa minulosti sa naplnili. To mi dáva odvahu veriť, že sa splnia aj tie, ktoré sa týkajú budúcnosti. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi