Krásna si, priateľka moja, ako Tirca, pôvabná ako Jeruzalem, hrozná ako vojsko so vztýčenými zástavami. Odvráť odo mňa svoje oči, lebo ma vzrušujú. Veľpieseň 6,4.5

„Keď do pekla, tak na poriadnom koni!“ Túto radu som počul v Hanej. Je určená mužom, ktorí si hľadajú životnú partnerku, pričom by z nej malo vyžarovať zvláštne napätie.
Šalamún píše o svojej milej, že je pôvabná i hrozná. Každý, kto niekedy miloval, vie, aké pravdivé sú tieto slová. Keď som si hľadal ženu na celý život, moja hanácka babička mi vravievala: „Vlastík, neponáhľaj sa. Keď si vyberieš zle, budeš mať toho pekla až po krk. A keď dobre, tak spolu strávite celú večnosť!“
Láska je nádherná a súčasne hrozná. Prináša v živote tie najkrajšie okamihy, ale aj najväčšiu bolesť, pričom ľudia si neraz pletú lásku so sebectvom.
Mnohí sa v láske riadia heslom: „Mám rád seba a k tomu potrebujem teba!“ Majú pocit, že ten druhý je tu pre to, aby ich trvalo robil šťastným. Boží zákon hovorí: „Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého.“ (Mar 12,31) Ježiš k tomu dodáva: „Ako chcete, aby ľudia robili vám, tak robte aj vy im.“ (Luk 6,31) Ak chceš byť milovaný, miluj.
Láska je krásna, ak sa stretne muž a žena, ktorí chcú urobiť druhého šťastným. Býva však aj bolestivá, keď jeden z nich je sebec.

Bože, ďakujem Ti za dar lásky. Prosím, pomáhaj tým, ktorí lásku hľadajú. Pomáhaj nám všetkým prekonávať naše sebectvo Tvojou bezpodmienečnou láskou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi