Jonatán prilipol celou dušou k Dávidovi. Jonatán ho miloval ako samého seba… Jonatán uzavrel s Dávidom zmluvu, pretože ho miloval ako samého seba. Jonatán vyzliekol zo seba plášť a dal ho Dávidovi, podobne i svoj výstroj: meč, luk a opasok. Prvá Samuelova kniha 18,1.3.4

V detstve som sníval o kamarátovi, ktorý so mnou uzavrie pokrvné priateľstvo, ako to vo filme urobili Vinnetou a Old Shatterhand.
Jonatán, izraelský princ a následník trónu, s obdivom sleduje odvahu mladíka, ktorý sa iba s prakom postavil tvarou v tvár obrovskému Goliášovi a o chvíľu ho skolil jednou ranou medzi oči. V tom okamihu vedel, že našiel priateľa, s ktorým uzavrie zmluvu na život a na smrť…
Hoci ich priateľstvo nezíska príliš veľa času, vzťah Dávida a Jonatána sa stane legendou a vzorom. A to nielen pre mladých chlapcov, ktorí túžia po skutočnom kamarátovi a priateľovi, ktorý zostane, aj keď všetci odídu.
Priateľstvo Jonatána a Dávida bude vystavené mnohým ťažkým skúškam. Najväčšia nastane v situácii, keď sa princ bude musieť postaviť proti kráľovi, svojmu otcovi. Keď Jonatán pochopí, že budúcim kráľom bude jeho kamarát, zostáva aj naďalej jeho priateľom. Nepodnikne nič pre to, aby zabránil Dávidovi v kraľovaní.
Už dávno som dospelý. Som rád, že v mojom srdci stále zostáva miesto pre priateľov. Pre tých starých, ale aj pre tých, ktorí sa v mojom živote ešte len objavia.

Bože, ďakujem Ti za to, že do môjho vnútra dávaš túžbu po priateľstve, aj za to, že si ochotný byť mojím priateľom. Vážim si to.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi