Hospodin však povedal Samuelovi: Nehľaď na jeho zovňajšok a vysokú postavu. To nie je ten pravý. Ja neposudzujem tak ako človek. Ten si všíma zovňajšok, Hospodin si však všíma srdce. Prvá Samuelova kniha 16,7

Stalo sa vám niekedy, že vás sklamal niekto, kto na vás na prvý pohľad urobil dobrý dojem? Podobné skúsenosti nás učia nespoliehať sa na prvý dojem.
Samuel dostal v závere svojho života zvláštnu úlohu. Hospodin ho posiela pomazať druhého izraelského kráľa. Saul, prvý kráľ, spyšnel a kvôli nemu Izrael rieši zbytočné problémy.
Prorok spoznáva v rodine Izaja osem synov a hneď prvý sa Samuelovi celkom zapáči. Chce ho pomazať, ale Hospodin mu to nedovolí. Až keď pristúpi Dávid, najmladší syn, dostáva prorok znamenie, že toto je budúci kráľ Izraela.
Samuel sa však nedočkal kraľovania Dávida. Trvalo niekoľko rokov, kým z tohto mladíka Hospodin vychoval panovníka. Vďaka Biblii a archeológom dnes vieme, že to bola správna voľba, lebo ak by dal prorok na prvý dojem, Dávid by sa nikdy nestal kráľom.
„Nehľaď len na to, čo vidíš…“ Táto rada je prospešná aj nadčasová. Aj my často dáme viac na krásu než na to, čo na prvý pohľad nevidno. Na vonkajšom vzhľade je postavená obchodná filozofia firiem i kampane politických strán. Najhoršie dôsledky však takéto rozhodnutie prináša v našom osobnom a rodinnom živote. Najmä tu platí, že „nie je všetko zlato, čo sa blyští“!

Bože, nauč ma vnímať aj to, čo sa skrýva pod povrchom. Väčšinou je to dôležitejšie ako vystavovaná fasáda.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi