Filištínci sa pustili do boja, Izrael utrpel porážku a každý utekal do svojho stanu. Bola to zdrvujúca porážka… Korisťou sa stala aj Božia archa a v boji zahynuli aj obaja Eliho synovia, Chofni a Pinchás. Prvá Samuelova kniha 4,10.11

Množstvo športovcov má svoj talizman, bez ktorého ne-urobia ani krok. Napriek tomu, že mnohí z nich sa hlásia k ateizmu, veria, že im ich fetiš prinesie šťastie.
„Božia archa“ – truhla, ktorá Izraelitom pripomínala zmluvu s Hospodinom, sa mala stať „talizmanom“ prinášajúcim šťastie. Nakoniec sa to však skončilo úplne inak. V boji zahynulo 30-tisíc izraelských vojakov a nadôvažok sa nepriatelia zmocnili posvätnej Božej archy. Keď sa k tomu ešte staručký Eli dozvedel, že zomreli aj jeho dvaja synovia a nepriatelia ukoristili archu, zomrel aj on.
Je možné, aby nám nejaký predmet prinášal šťastie? Mnohí z nás veria radšej tomu ako možnosti, že nám pomáha Pán Boh. Neraz som zažil, že mojej viere v Boha sa vysmieval človek, ktorý v piatok trinásteho radšej nevstal ani z postele.
Izraeliti vymenili Stvoriteľa za vec. Mysleli si, že Božia archa im zaistí víťazstvo, no za tento omyl zaplatili tisícky z nich životom. Uplynulo ďalších dvadsať rokov, kým pochopili, že bezpečie a víťazstvo im neprináša Božia archa, ale Hospodin – ten, ktorý ich viedol z Egypta až do zasľúbenej krajiny.
Svet sa nezmenil a väčšina ľudí sa stále spolieha na svoj talizman. Keď ich sklame, jednoducho ho vymenia za iný.
Premýšľam, ako som na tom ja. Na čo sa spolieham a čo považujem za záruku šťastia a bezpečia? Jedno viem isto, talizman to nie je.

Stvoriteľ, je také ľahké vymeniť Ťa za stvorenie. Nechcem veriť v magickú moc talizmanu. Radšej chcem dôverovať Tebe.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi