Keď sa už dlho modlila pred Hospodinom, Eli pozoroval jej ústa. Anna si však hovorila iba v srdci. Keďže sa jej pohybovali len pery a hlas nebolo počuť, Eli ju pokladal za opitú. Eli sa jej spýtal: Dokedy budeš opitá? Vytriezvi! Prvá Samuelova kniha 1,12-14

Spomínam si na to, keď kamarátovi zomrela babička. Nemusela, mohla žiť, keby ju ľudia pre hypoglykémiu nepovažovali za opitú. Stačilo, keby jej bol niekto dal kocku cukru alebo trochu džúsu.
Aj Annu podozrievajú, že je opitá. Eli pozoruje jej pery, ktoré sa pohybujú, ale nepočuje jediné slovo. Obaja sa nachádzajú na posvätnej pôde svätyne. Jej správaním je pohoršený aj kňaz, a tak ide za ňou a chce ju vykázať.
Ale Anna sa modlí. Prišla, pretože na tomto mieste cíti Hospodinovu slávu. Verí, že modlitba, ktorú tu prednesie, bude vypočutá. Modlí sa tak vrúcne, že nevníma okolie. Preto sa vyľaká, keď začuje prísny a rozhnevaný hlas kňaza.
Neplodná žena sa chcela stretnúť so Stvoriteľom, ale namiesto toho jej cestu k nemu zahatali. S niečím takým nepočítala.
Ak druhých posudzujem iba podľa svojich pocitov, môžem sa tragicky mýliť. Často som iným krivdil, keď som konal podľa zdania, o ktorom aj ľudová múdrosť hovorí, že klame. Neraz som pocítil na vlastnej koži, aké to je, keď vám niekto krivdí.
V dnešnej spoločnosti je dôležité prejavovať viac súcitu. Nemáme čakať, že ho budú prejavovať iní, začnime hneď teraz od seba. Aj v tejto oblasti platí, že žneme len to, čo sme zasiali.

Bože, pomôž mi hľadieť na iných ľudí Tvojimi očami. Naplň moje vnútro empatiou, aby som rozpoznal, kto skutočne potrebuje pomoc.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi