Elkana mal dve ženy. Jedna sa volala Anna, druhá Peninna. Peninna mala deti, Anna však bola bezdetná… Jej sokyňa ju ustavične urážala a trápila, lebo Hospodin jej uzavrel lono… Peninna ju doháňala až k slzám, takže ani nejedávala. Prvá Samuelova kniha 1,2.6.7

Nedávno som počul tvrdenie jedného sexuológa, že muži nie sú evolúciou stavaní na monogamiu. Tak to je rajská hudba nielen pre uši moslimov…
Biblický text nám predstavuje matku proroka Samuela. Dlho sa zdalo, že zomrie bezdetná napriek tomu, že manžel ju miloval. Keď Elkana zistil, že je neplodná, vzal si v súlade s vtedajšími kultúrnymi zvykmi druhú ženu, aby mu porodila dediča.
To, čo sa spočiatku javilo ako dobrý nápad, sa čoskoro zmenilo na drámu. Rodina vyzerala navonok usporiadaná a šťastná, ale Anna prežívala peklo na zemi. Trvalo to roky. Neplodná žena sa aj počas sviatkov cítila ako počas temnej, bezsennej noci.
Rodina sa každoročne zúčastňovala na slávnosti s hostinou a radostnou oslavou. Anna už nedokázala znášať Peninnine urážky, a preto odišla do svätyne, kde sa Stvoriteľovi zdôverila so svojím trápením.
Miroslav Černý hovorí: „Ak mnoho sôch vytvára súsošie, potom mnoho žien súženie!“ Vtipné a výstižné zhrnutie toho, čo získame, keď sa v živote rozhodneme pre viacero žien. Anna túto situáciu prežívala dennodenne a nepríjemne sa odzrkadľovala na jej duševnom zdraví.

Bože, príbeh Anny nie je nezvyčajný. Pomôž preto, prosím, všetkým ženám a deťom, ktoré trpia preto, že musia žiť v nezdravej rodine.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi