Ak sa vám nepáči slúžiť Hospodinovi, vyvoľte si dnes, komu chcete slúžiť: či bohom, ktorým slúžili vaši otcovia za Veľriekou, alebo bohom krajiny Amorejčanov, v ktorej bývate. Ja však i môj dom budeme slúžiť Hospodinovi. Jozua 24,15

Karel Havlíček Borovský napísal: „Nie je možné mať dve vlasti, dva svoje národy a slúžiť dvom pánom.“ Voľne tak cituje slová Ježiša, ktorý niečo podobne nadčasové povedal pred takmer dvadsiatimi storočiami.
V časoch, keď Izrael už má svoj nový domov, staručký Jozua zvoláva zástupcov všetkých kmeňov. Záleží mu na budúcnosti vlastného národa. Vie, že dobre sa budú mať iba vtedy, keď budú držať spolu. Pomôže im v tom viera v jedného Boha. Preto ich nabáda, aby sa rozhodli, a ako správny vodca im jasne dá najavo, ktorú voľbu odporúča.
Stačí si otvoriť Bibliu a na niekoľkých stránkach Starej zmluvy zistíme, že Jozua sa nemýlil. Kým Izraelitov spájala viera v Hospodina, boli úspešní a mali pokoj od okolitých susedov. Len čo sa začali zaujímať o božstvá susedov, nastali ťažkosti a dostali sa do otroctva okolitých národov.
V živote sa často ocitneme v situácii, keď sa musíme rozhodnúť, komu budeme slúžiť. Nemožno mať dvoch pánov a prežiť to v zdraví a v dobrej duševnej kondícii. Jozua radí Izraelitom, aby sa rozhodli pre Stvoriteľa. Získajú tak istotu, že nikdy nebudú sami na to, čo ich čaká – na to dobré, ale ani na to zlé.

Bože, ja som sa rozhodol pre Teba. Prial by som si, aby sa rovnako rozhodli všetci, ktorých mám rád. Ďakujem, že si so mnou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi