Keď budú na rohoch zdĺhavo trúbiť a vy budete počuť zvuk trúb… Vtedy sa mestské hradby zrútia a ľud vystúpi do mesta, každý rovno vpred. Jozua 6,5

„To je nezmysel! To proste nie je možné! Fyzikálne zákony to jednoducho nedovoľujú!“ počul by slávny izraelský vodca dnes, keby prišiel s niečím podobným.
Čo si asi mysleli Izraeliti, keď im Jozua povedal, ako si Hospodin predstavuje zničenie Jericha? Keby som bol na ich mieste a vedel, že dobové poznatky takýto jav absolútne popierajú, asi by som sa Jozuovi vysmial.
Dnes už vieme, ako sa to skončilo. Hradby Jericha padli presne tak, ako to Hospodin predpovedal. Zrútili sa ako domček z karát bez toho, aby ich Izraeliti museli dobývať.
Podobných „zázračných príbehov“ je v Biblii viac. Jedni im veria, druhí sa z nich smejú. Spomínam si na emotívne diskusie z detstva. Čítal som vtedy sci-fi, v ktorom ľudia spolu komunikovali na veľké vzdialenosti cez malé „škatule“. S kamarátmi sme sa hádali, či to je možné. Samozrejme, že väčšina tvrdila, že nie. No prešlo pár rokov a mobilné telefóny dokážu oveľa viac ako to spomínané sci-fi.
Izraeliti poslúchli a mohutné hradby nepriateľského mesta padli. Obchádzali Jericho podľa pokynov a potom sledovali, ako Boh koná – a hradby Jericha sa „samy“ zrútili.
Každý máme svoje Jericho – svoju prekážku, ktorá sa nám zdá neprekonateľná. Boh však vidí veci inak. Keď ho poslúchneme, hradby „nášho Jericha“ padnú. Dôvera v Boha a v pravdivosť jeho slova nám otvára bránu nádhernej budúcnosti.

Bože, svojím slovom dokážeš boriť, no hlavne tvoriť. Vyčisti moje vnútro od všetkého zla a naplň ma svojou dobrotou. Ďakujem Ti za to.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi