Keď Mojžiš prestal hovoriť, dal si na tvár závoj. Kedykoľvek predstupoval Mojžiš pred Hospodina, aby sa s ním rozprával, odkladal si závoj, kým sa nevrátil späť. Keď vyšiel, oznamoval Izraelitom, čo mu bolo prikázané. Keď Izraeliti pozreli na Mojžišovu tvár, videli, že mu pokožka na tvári žiari. Mojžiš si na tvár dával závoj, kým sa nešiel rozprávať s Hospodinom. Druhá kniha Mojžišova 34,33-35

Ako sa cítite, keď stretnete niekoho, kto si zakrýva tvár? Ja mám pri takom stretnutí nepríjemný pocit, ktorý vo mne vyvoláva nedôveru.
Ani Izraeliti nemali dobrý pocit, keď stretli Mojžiša. Ibaže oni sa cítili ohrození, keď si tvár nezakryl, lebo mu po stretnutí s Bohom neskutočne žiarila. Jeho žiara bola taká zvláštna, že sa pri nej nemohli ubrániť dojmu, že Mojžiš vidí do hlbín ich vnútra.
Stáva sa vám, že stretnete človeka, z ktorého vyžaruje úžasná dobrota a vy si vedľa neho pripadáte ako nula? Mnohé celebrity rady dávajú najavo svoju dôležitosť a slávu, no iba skutočne veľký človek si radšej „zastrie svoju tvár“, aby sa ľudia v jeho prítomnosti cítili príjemne a v bezpečí.
Každý z nás je niečím výnimočný. Otázkou je, ako sa s tým vyrovnáme. Môžeme skĺznuť k manierom celebrít alebo zostať obyčajnými ľuďmi, s ktorými sa každý rád stretne, pretože sa s nimi napriek ich výnimočnosti cítime stále dobre.

Bože, ďakujem, že sa nesprávaš ako celebrita. Je mi s Tebou dobre. Chcem žiť tak, aby bolo Tebe i všetkým ľuďom okolo so mnou dobre.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi