Sami ste videli, čo som urobil Egypťanom, ako som vás niesol na orlích krídlach a priviedol k sebe. Ak teda budete pozorne počúvať môj hlas a budete zachovávať moju zmluvu, budete mojím osobným vlastníctvom medzi všetkými národmi, lebo celá zem je moja. Budete mi kráľovstvom kňazov, svätým národom. Druhá kniha Mojžišova 19,4-6

„Ocko,“ spýtal sa ma syn, keď sme spolu opravovali jeho bicykel, „kde si sa to všetko naučil?“ „Ani neviem. Keď niekto niečo robí, pozerám sa, a tak sa učím,“ odpovedal som.
V uplynulých štrnástich dňoch sme sa zamýšľali nad biblickým Desatorom. Boh nám v ňom predkladá princípy, ktorých dodržiavanie prináša ľuďom šťastie a spokojnosť. No každý, kto sa o to pokúsi, zistí, že to nie je také jednoduché.
Krátko predtým, než Stvoriteľ vyhlásil Desatoro, Židia si vypočuli sľub: Boh sa stane garantom ich spokojnosti. Pripomína im, ako ich vyslobodil, a sľubuje, že rovnako mocne ich ďalej povedie. Očakáva len ochotu pozerať sa na neho a učiť sa, ako týchto desať princípov šťastia uvádzať do praktického života. Ak to budú robiť, stanú sa jeho vyvoleným národom.
Ježiš dáva rovnaký sľub aj nám. Ak budeme v Biblii sledovať jeho život, naučíme sa od neho všetko, čo potrebujeme na to, aby sme boli spokojní, šťastní a mali pocit bezpečia.
Som vďačný všetkým ľuďom, ktorým neprekážalo, že som sa na nich pozeral, keď pracovali. Vďaka tomu som sa naučil množstvo potrebných znalostí i praktických zručností.

Pane Ježišu, ďakujem, že môžem v Biblii sledovať Tvoj život. Chcem sa od Teba naučiť žiť šťastným a spokojným životom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi