Nepokradneš! Druhá kniha Mojžišova 20,15

Podľa ôsmej rady Desatora je majetok nedotknuteľný. Ten môj, i ten, ktorý patrí susedovi. Neplatí, čo niekedy počujeme: „Čo je tvoje, to je aj moje, a čo je moje, do toho ťa nič!“
Ešte nedávno sa ľudia riadili slovami: „Kto neokráda štát, okráda rodinu!“ A mnohí sa týmto heslom riadia dodnes. Bežne sa stretávame s tým, že sa snažíme „ušetriť“ na daniach. Aj v tejto veci však platí: „Nepokradneš!“ Ježiš k tomu neskôr dodáva: „Čo je cisárovo, dajte cisárovi, a čo je Božie, Bohu!“
Už v materskej škole sa deti učia jednoduché pravidlo: „Neber, čo ti nepatrí. Keď si požičiaš niečo, čo nie je tvoje, tak to potom vráť tam, kde si to našiel!“ Možno to znie naivne a príliš detsky, no napriek tomu sú najspokojnejší tí, ktorí sa riadia touto zásadou.
Ôsmy paragraf Desatora ma učí hospodáriť s mojím vlastníctvom. Ak budem rešpektovať túto radu, nemusím sa báť chudoby ani exekútora. Naopak, objavím radosť z toho, že mám všetko, čo potrebujem na to, aby boli naplnené všetky moje skutočné potreby.
Boh hovorí: „Nepokradneš!“ Ako kazateľ som navštevoval väznicu v časti Mírov a stretával som tam ľudí, ktorí sa vysmievali z tejto rady. Samozrejme, nemal som pocit, že sú šťastnejší než ja.

Bože, ďakujem Ti, že ma vedieš k tomu, aby som rešpektoval majetok iných, a súčasne ma učíš nachádzať radosť a šťastie v tom, že mám všetko, čo potrebujem na spokojný život.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi