Nezabiješ! Druhá kniha Mojžišova 20,13

Keby sme hľadali najväčšieho „zabijaka“ našich vzťahov, zistili by sme, že je ním naše sebectvo, zameranie sa na vlastné túžby a ich napĺňanie na úkor iných.
Úcta k životu je podľa Biblie jedným z predpokladov šťastia a spokojnosti, s čím súvisí množstvo otázok. Ako sa to teda prejaví v našej každodennej praxi? Ako môžem dať najavo, že si vážim život? A nielen ten svoj… Čomu sa vyhnúť, aby som sa sám „nezožieral“ a „nepil krv iným“?
Často sú to bežné prejavy nášho konania, ktorými si skracujeme život a ani si to neuvedomujeme. Ako to myslím? Väčšina ľudí dnes napríklad trpí pre to, lebo sa nezdravo stravuje. Podobne je to aj s pitím, no pritom nemusí ísť len o alkohol. Ani náš skopírovaný západný životný štýl nášmu zdraviu veľmi neprospieva.
Ďalšou príčinou skracovania života sú narušené vzťahy s ľuďmi. Šiesty princíp šťastného života porušuje podľa Ježiša každý, „kto sa hnevá na brata“ (Mat 5,22). Naša závisť nás tak pomaly zabíja, zožierame sa a skracujeme si tým život. Hnev okrem toho neprospieva ani tým, voči ktorým je namierený, lebo naše konanie im odoberá životnú energiu.
Život sme dostali ako dar od nášho Stvoriteľa, preto by sme ho mali chrániť. Máme rozmýšľať o tom, čo treba zmeniť, aby sme si ho mohli čo najdlhšie užívať v zdraví, s dobrou kondíciou a medzi ľuďmi, s ktorými sa cítime najlepšie. Práve takýto život nám praje Boh a pre taký život nás stvoril.

Bože, Ty máš záujem o dĺžku a kvalitu môjho života. Daj mi odvahu žiť tak, aby som nezožieral seba ani druhých.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi