Nebudeš konať nijakú prácu ani ty, ani tvoj syn, ani tvoja dcéra, ani tvoj sluha, ani tvoja slúžka, ani tvoj dobytok, ani cudzinec, ktorý je v tvojich bránach. Druhá kniha Mojžišova 20,10

Občas počúvam ódy na to, ako nás moderná doba oslobodzuje a stará sa o to, aby mal každý človek rovnaké práva. Niečo podobné môžeme nájsť aj v praxi starého Izraela.
Hospodin v zmluve s Izraelom pripomína zásadu platnú už od čias raja. Stvoriteľ oddelil siedmy deň nielen pre náš odpočinok, ale predovšetkým na to, aby sme vytvárali spoločenstvo s Bohom, naším Stvoriteľom.
Odvtedy, čo sa ľudia učili v raji každý siedmy deň odpočívať, uplynuli tisícročia. Židia dávno zabudli, čo znamená odpočívať a mať spoločenstvo s Bohom. Preto ich to chce Boh znovu naučiť – začal teda mannou, ktorá siedmy deň nepadala. Teraz na to nadväzuje štvrtým prikázaním.
V tomto paragrafe pripomína veľmi dôležitý princíp. Okrem mužov majú právo na odpočinok – ktorý majú Židia dodržovať každú sobotu – aj ich ženy, deti, otroci, ba aj ich dobytok. Každý, kto žije v Izraeli, má právo na deň odpočinku.
Nemáme zabúdať ani na hostí, aj tí majú prijať siedmy deň ako deň svojho odpočinku. Ak sa prispôsobia, môžu ho sláviť s nami a v tom momente bude pre nás jednoduchšie prijať ich medzi seba.
Štvrtý paragraf nás súčasne chráni aj pred chamtivosťou a aj preto nás Hospodin učí každý siedmy deň odpočívať.

Bože, občas mám problém šiesty deň večer odložiť prácu. Preto som rád, že mi neradíš odpočívať, ale dávaš mi to príkazom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi