Ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo ma nenávidia, ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania. Druhá kniha Mojžišova 20,5.6

Na čo myslíte, keď počujete, že prezident niekomu udelil milosť? Patríte medzi tých, ktorí udelenie milosti hodnotia skôr záporne? Pozerali by ste sa na túto problematiku inak, ak by milosť mohla zachrániť vás alebo vaše dieťa?
Druhý paragraf Desatora má vo svojom závere Božie uistenie o tom, ako sa prejavuje „Boh žiarlivo milujúci“. Včera sme povedali, že Boží súd raz potrestá každého, kto sa domnieva, že môže beztrestne ubližovať iným.
Dnešný biblický text hovorí, že svojím konaním ovplyvňujeme aj budúcnosť našich potomkov. Zlé správanie môže negatívne zasiahnuť dokonca až pravnúčatá. To nie je naozaj dobrá správa pre nikoho, komu záleží na šťastí vlastného potomstva.
Ak sa pozriem na svoj život, musím priznať, že som narobil množstvo chýb. Neraz som sa „pošmykol“ a nebol pre naše deti najlepším príkladom. Som preto rád, že štvrtý paragraf Desatora prináša dobrú správu.
Ak by som ju preložil, znamená, že sa môžem obrátiť s prosbou o pomoc na Hospodina, ktorý mi sľubuje, že preukáže milosrdenstvo tisícom pokolení mojich potomkov. Jeho milosrdenstvo sa vzťahuje nielen na moje deti, ale aj na tisíce ďalších pokolení.
Božie milosrdenstvo môže vďaka Ježišovej obeti napraviť to, čo som ja svojím zlyhaním pokazil. To je dobrá správa.

Bože, často konám nesprávne. Ďakujem, že Tvoje milosrdenstvo je mocnejšie než súd. Buď, prosím, milostivý ku mne i k mojim potomkom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi