Nato faraón povedal svojim služobníkom: Nájde sa taký muž, v ktorom je Boží duch? Potom faraón povedal Jozefovi: Keď ti dal Boh toto všetko poznať, nikto nie je natoľko rozvážny a múdry ako ty. Budeš správcom môjho domu a všetok môj ľud bude poslúchať tvoje rozkazy; len trónom ťa budem prevyšovať. Faraón ešte dodal: Pozri, ustanovujem ťa za správcu celého Egypta. Prvá kniha Mojžišova 41,38-40

Gustáv Husák, Václav Havel a Jozef „Egyptský“. Viete, čo spája nositeľov týchto mien? Všetci traja na vlastnej koži okúsili väzenie i slávu človeka, ktorý má moc.
Jozef, ktorému niekedy hovoríme „Egyptský“, sa zrazu ocitne na dvore faraóna, ktorý mal zvláštny sen. Mladý Hebrej mu ho vyloží a panovník prednesie slová dnešného biblického textu.
Jozef už nie je vo väzení, ale je jedným z najmocnejších ľudí v Egypte. Svoju moc postupne upevňuje. V tejto chvíli rozmýšľam, čo prežívala manželka Pótifara, keď zistila, na akom poste sa nachádza muž, ktorého obvinila z pokusu o znásilnenie. Určite sa v tej chvíli cítila ponížene a zahanbene.
V celom príbehu môžeme sledovať, ako sa z Jozefa postupne stáva muž, ktorý využije sedem úrodných rokov na zhromažďovanie zásob, vďaka ktorým v čase neúrody a hladu zachráni nielen Egypťanov, ale aj členov celej svojej rodiny.
Nikto z nás nemá rád a nestojí o problémy, starosti, choroby, biedu a prírodné katastrofy. Príbeh Jozefa nás však učí, že to všetko nám môže, paradoxne, poslúžiť ako osobnostný rast. Z Jozefa sa na základe toho stal záchranca Egypta. Kým sa staneš ty alebo ja?

Bože, neviem, aké máš so mnou plány. Ďakujem Ti, že v škole života ti ide o môj rast – osobnostný i duchovný.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi