Hebrejský sluha, ktorého si k nám priviedol, prišiel si zo mňa urobiť posmech. Keď som začala kričať, nechal svoj plášť pri mne a ušiel. Keď Jozefov pán počul slová svojej ženy…, náramne sa rozhneval. Jozefa dal chytiť a vrhnúť do žalára medzi kráľovských väzňov. Tak sa Jozef ocitol v žalári. Prvá kniha Mojžišova 39,17-20

„Každý dobrý skutok býva náležite potrestaný!“ Dnes si pripomenieme jeden starý príbeh, ktorý dokazuje pravdivosť tohto výroku.
Jozef sa ako otrok dostal do Egypta, kde mu jeho nový majiteľ poskytol úžasné právomoci. Zveril mu do starostlivosti celý svoj majetok a on si náležite plnil svoje povinnosti. No „úžitok“ z neho chcela mať aj jeho unudená manželka. Zvádzala ho, ale on ju stále odmietal. Preto sa ako ohrdnutá nahnevala a pred svojím manželom ho obvinila z pokusu o znásilnenie.
Čo asi prežíval Jozef, keď sa zrazu ocitol vo väzení napriek tomu, že nič zlé neurobil? I keď to netuším a text o tom mlčí, viem, ako by som sa na jeho mieste cítil ja. Mal by som množstvo otázok. Pýtal by som sa Pána Boha, kde je jeho ochrana a požehnanie, ktoré sľúbil Abrahámovi a jeho potomkom…
Takisto viem určite, že na základe toho, ako príbeh pokračuje, Jozef v skúške obstál. Po čase sa opäť vrátil na faraónov dvor a Boh ho odmenil za jeho vernosť. Jozef sa stal mužom, ktorý zachránil Egypt i svoju „stratenú“ rodinu.

Bože, Ty vieš, ako často prežívam pocit krivdy. Vďaka za Jozefov príbeh. Pomôž mi, aby som dnes obstál ako Jozef.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi