Hospodin povedal Abrahámovi: Prečo sa Sára smeje a myslí si: Či by som naozaj mohla porodiť, keď som zostarla? Je azda Hospodinovi niečo nemožné? O rok o takomto čase sa vrátim k tebe a Sára bude mať syna. Sára však zapierala a povedala: Nesmiala som sa. Bála sa totiž. Hospodin jej povedal: Určite si sa smiala. Prvá kniha Mojžišova 18,13-15

Pochybnosti a nedôverčivý ironický smiech už pochovali mnoho dobrých plánov a nápadov. Na druhej strane, niekedy máme k svojej skepse aj množstvo logických dôvodov.
Sára má deväťdesiat rokov. Keď počuje, že sa má stať matkou, je dávno po prechode. V časoch, keď neexistovala asistovaná reprodukcia, sa jej nemôžeme čudovať, že sa ironicky smeje.
Stvoriteľa mrzí jej smiech. Uráža ho azda jej nedôvera? Určite nie, iba má obavy, že s ním Sára nebude spolupracovať. Ak však s Abrahámom chcú mať dieťa, musia uveriť jeho slovám a niečo pre to urobiť.
Vďaka tejto príhode zo života Abraháma a Sáry si znovu uvedomujem, že sa oplatí veriť tomu, čo mi Boh hovorí. Keď niečo povie, môžem sa na to spoľahnúť, hoci sa mi to v tej chvíli zdá nemožné. Sára sa rok po stretnutí so Stvoriteľom skutočne stala matkou – lebo nakoniec uverila sľubu, ktorý dostala, a urobila, čo bolo potrebné.
Môj obdiv patrí Stvoriteľovi. Pokojne sa mohol uraziť, ale neurobil to. Boh splnil sľub daný dvom pochybujúcim starnúcim ľuďom.

Bože, ďakujem, že nerušíš svoj sľub, keď Ti nedokážem dôverovať. Vďaka za všetky splnené sľuby, ktorými posilňuješ moju dôveru.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi