Hospodinov anjel ešte dodal: Pozri, počala si, porodíš syna a dáš mu meno Izmael, lebo Hospodin ťa počul v tvojom pokorení. Bude to človek ako divý osol, jeho ruka bude proti všetkým a ruky všetkých budú proti nemu; bude proti všetkým svojim bratom… Abrám mal osemdesiatšesť rokov, keď mu Hagar porodila Izmaela. Prvá kniha Mojžišova 16,11.12.16

To, čo máme zapísané v génoch, je vraj silnejšie ako výchova. Napriek tomu si nemyslím, že by sme pre to mali vzdať výchovu ďalšej generácie.
Tehotná Hagar sa rozhodla zomrieť na púšti a práve vtedy Hospodin za ňou posiela anjela. Odkazuje jej, že keď sa vráti k svojej panej, narodí sa jej syn, ktorý „bude ako divý osol“ a ktorému nebude robiť problém „stáť proti všetkým“.
V súčasnosti sa k Izmaelovi ako svojmu prapradedkovi hlásia Arabi, takisto sa hlásia aj k Abrahámovi. Každému, kto sa zaujíma o dejiny alebo politiku, je jasné, že Hospodinove slová venované Hagar o jej synovi sa naplnili a stále sa plnia.
Ako máme pochopiť slová Božieho posla? Majú Arabi „zlo v génoch“, teda môže za ich problémy dedičnosť? Veľmi tomu neverím, pretože Biblia opakovane hovorí, že zodpovedný je každý sám za seba. Nikto sa nemôže vyhovárať na to, že po rodičoch zdedil „zlé gény“. Áno, zlo je v nás – a to je fakt. Je tu však Boh, ktorý nám v našom boji so zlom ponúka svoju pomoc.

Bože, som rád, že na boj so zlom, ktoré mám v sebe, nie som sám. Ďakujem Ti, že mi pomáhaš a dávaš novú silu.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi