Raz Sáraj povedala Abrámovi: Pozri, Hospodin mi zabránil rodiť. Vojdi teda k mojej slúžke. Možno, že z nej dostanem syna. Abrám prijal radu od Sáraj. On vošiel k Hagar a ona počala. Keď spoznala, že počala, pohŕdavo hľadela na svoju paniu. Prvá kniha Mojžišova 16,2.4

„Iniciatívny blbec je horší ako nepriateľská armáda!“ Na tento výrok nášho veliteľa na vojne asi nikdy nezabudnem. Hoci je o čosi ostrejší, ale o to pravdivejší.
Boh sľubuje Abrámovi dediča. Roky však plynú a nič sa nedeje. Nakoniec to Sáraj vezme do svojich rúk. Ak nemôže dať Abrámovi dieťa sama, splní mu jeho sen prostredníctvom otrokyne Hagar. Napokon nebudú prví ani poslední, čo zvolili tento spôsob.
Abrám svoju ženu poslúchne a podarí sa to hneď na prvý pokus. Hagar je tehotná, no začne sa správať tak, ako keby si teraz so Sáraj vymenili úlohy. Hagar túto situáciu zneužila vo svoj prospech.
Sáraj si uvedomuje, že jej nápad bol veľmi nepremyslený. Žiada teda svojho muža, aby Hagar vyhnal. Abrámovi sa to nepozdáva, veď konečne je tu šanca, že bude mať syna. Nakoniec však manželke dovolí, aby všetko vyriešila sama. Hagar čaká ťažký osud, a tak nakoniec utečie na púšť, kde chce zomrieť…
Aj nám hrozí riziko, že budeme prehnane iniciatívni tam, kde by sme mali počkať na Boha. Keď budeme mať podobné zámery, spomeňme si na Sáraj. Možno nás to potom prejde.

Bože, často sa správam ako „iniciatívny blbec“. Daj mi, prosím, múdrosť, aby som sa viac spoliehal na Teba. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi