Hospodin povedal Abrámovi: Dobre si uvedom, že tvoji potomkovia budú prišelcami v cudzej krajine, zotročia ich a štyristo rokov budú s nimi zle zaobchádzať. No ja budem súdiť aj národ, ktorému budú otročiť. Potom vyjdú s veľkým majetkom. Prvá kniha Mojžišova 15,13.14

„Mám dve správy, jednu dobrú a druhú zlú. Ktorú chceš počuť ako prvú?“ V takejto situácii si väčšina z nás praje, aby bola len jedna správa – tá dobrá!
Boh prináša Abrámovi správu, ktorá v sebe zahŕňa dobré i zlé. Krajinu, ktorou tento kočovník prechádza so svojimi stádami, dostanú jeho potomkovia, no predtým ich však čaká dlhé obdobie otroctva.
Štyri storočia života v cudzej krajine nie je dobrá vyhliadka. Celé generácie nebudú poznať slobodu, pretože sa narodia a zomrú ako otroci. Toto by som svojim potomkom naozaj neprial, zrejme to zarmútilo aj Abráma.
Keď sa otroctvo skončí, začne sa obdobie slobody a prosperity. Z jeho potomkov sa stane veľký národ, ktorý bude mať vplyv na dejiny sveta a nikdy nezanikne…
Židia prežili desiatky pogromov, ktoré ich mali navždy vyhubiť. To, že stále existujú, je pre mňa viditeľným dôkazom Božej existencie a dôkazom platnosti jeho sľubov, vrátane toho, ktorý sa týka mojej večnosti. To je tá dobrá časť jeho správy pre mňa. Boh plní sľuby, ktoré dal, a vďaka tomu môžem v každom okamihu s radosťou očakávať večný život v Božom dokonalom kráľovstve.

Stvoriteľ, ďakujem za dôkaz Tvojej vernosti v podobe Židov. Teším sa, že splníš aj sľub, prostredníctvom ktorého sa teším na domov v nebesiach a na Teba.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi