Preto Abrám povedal Lótovi: Nech nie je rozbroj medzi nami, medzi mojimi pastiermi a tvojimi pastiermi, veď sme bratia. Či nie je pred tebou celá krajina? Preto ťa prosím, oddeľ sa odo mňa! Lót sa rozhliadol a videl, že celé okolie Jordánu až po Coar je zavlažované ako Hospodinova záhrada a ako Egypt. To bolo predtým, ako Hospodin zničil Sodomu a Gomoru. Prvá kniha Mojžišova 13,8-10

Pamätám si na časy, keď väčšina ľudstva verila, že vďaka vede a jej objavom sa čoskoro vybuduje na zemi raj. Tešili sme sa na to, že budeme rozkazovať prírodným živlom a ovládať počasie. Neviem, či tejto naivnej predstave ešte niekto verí.
Abrám dáva synovcovi možnosť vybrať si krajinu, v ktorej bude pásť svoje stáda. Lót si zvolí pastviny v okolí Jordánu, neďaleko miest Sodoma a Gomora. Je to nádherná krajina pripomínajúca rajskú záhradu, o ktorej mu v detstve rozprávali jeho predkovia.
Podľa Biblie vyzerala „ako Hospodinova záhrada a ako Egypt“. Lót má pocit, že v tejto časti Kanaánu sa mu musí dariť aj vtedy, keď bude inde sucho a hlad. Preto neváha a žiada svojho strýka, aby sa mohol usadiť práve tam.
V úvode som spomínal časy, keď sme verili, že Boha k šťastiu nepotrebujeme, pretože si sami vybudujeme raj na zemi. Podľa ekológov sme sa vydali opačným smerom, a aj preto nás raj zatiaľ nečaká.
Ľudové príslovie hovorí: „Nie je všetko zlato, čo sa blyští!“ Aj Lót sa o tom čoskoro presvedčil. Časom zistil, že svojou voľbou skomplikoval život nielen sebe, ale aj svojim blízkym.

Bože, môj zrak ma veľakrát oklamal. Uč ma pri voľbe používať nielen oči, ale daj mi aj Tvoju múdrosť. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi