Voda veľmi stúpala a zaplavovala všetko na povrchu zeme, no koráb sa vznášal na vode. Voda tak veľmi stúpala nad pevninou, že zatopila všetky vysoké vrchy pod šírym nebom. Všetko bolo vyhubené zo zeme, ostal iba Noach a to, čo bolo s ním v korábe. Prvá kniha Mojžišova 7,18.19.23

Každý z nás sa niekedy dostal do situácie, keď urobil všetko, čo bolo v jeho silách, a napriek tomu zostal odkázaný na pomoc niekoho iného.
V podobnej situácii sa ocitol Noach so svojou rodinou. Boli zavretí v obrovskej lodi, ktorú dlhé roky stavali. Podľa Biblie dostal od Stvoriteľa podrobný plán, ako postaviť koráb – napriek tomu, že býval v oblasti, kde loď nepotreboval, keďže more bolo v nedohľadne.
Boh ho s predstihom varoval pred prichádzajúcou globálnou záplavou. Ponúkol mu riešenie, ako zachrániť svoju rodinu, a on urobil všetko presne podľa inštrukcií, ktoré dostal. Postavil loď, naplnil ju zásobami pre seba i zvieratá, ktoré prišli samy skôr, ako sa na oblohe ukázali búrkové mračná.
Teraz sú všetci v korábe a vonku vyčíňa potopa. Voda sa s obrovskou loďou pohráva, ako keby bola zápalková škatuľka. Noach je odkázaný na pomoc Stvoriteľa, keďže loď nemá žiadny pohon ani kormidlo. To všetko je teraz v moci Boha.
Často sme v situácii, keď sme odkázaní na Božiu pomoc. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, no viac urobiť nemôžeme. Ak sa v dôvere vložíme do Božej starostlivosti, spoznáme nielen jeho zachraňujúcu moc, ale aj jeho neskutočnú milosť a lásku.

Bože, často som bol odkázaný na Tvoju pomoc a nikdy si ma nesklamal. Nech sa v mojom živote naďalej deje Tvoja vôľa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi