Noach urobil všetko tak, ako mu Boh prikázal. Prvá kniha Mojžišova 6,22

V škole sme sa učili o mnohých ľuďoch, ktorí sa zapísali do dejín, lebo v správnu chvíľu urobili správne rozhodnutie.
Aj Noach sa zapísal do dejín vďaka tomu, že v správnom čase urobil niečo, čím sebe i svojej rodine zachránil život. Postavil loď, v ktorej spoločne prežili besnenie živlov trvajúce jeden dlhý rok.
Skúste si predstaviť, že máte postaviť námorné plavidlo v kraji, kde nie je more ani poriadna rieka. Noach si mohol povedať: „Načo stavať loď na súši?“ Nič také mu však nenapadlo a s pokorou prijal Božiu vôľu, pretože Bohu dôveroval.
Mnohí ľudia dnes snívajú, že sa raz stanú slávni. Pre tých pomyselných „15 minút slávy“ pred televíznymi kamerami sú ochotní urobiť čokoľvek – spievať, aj keď nemajú hudobný sluch, tancovať napriek tomu, že nevedia, čo je rytmus.
To však nie je prípad Noacha. Netúži po sláve, ale verí slovám svojho Stvoriteľa. Je ochotný urobiť všetko pre záchranu svojich blízkych a robí to presne tak, ako mu Hospodin ukázal. Aj samotnú realizáciu naplánuje, pod dohľadom Boha, na správny čas.
Pri čítaní Biblie som sa neraz pozastavil pri niečom, čomu som nerozumel. Dnes radšej uvažujem o tom, čo mi dáva zmysel. Premýšľam, či mi Boh v prečítanom texte nenaznačuje príkaz, ktorého splnenie môže zachrániť mňa i moju rodinu.

Bože, keď mi hovoríš, ako môžem chrániť seba a svoju rodinu, často sa len bránim výhovorkami. Daj mi odvahu poslúchnuť Ťa. Nie raz, ale zakaždým.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi