Boh povedal Noachovi: Rozhodol som sa skoncovať so všetkým tvorstvom, lebo zem je plná násilia. Zničím ich aj so zemou. Urob si koráb z cyprusového dreva… A privediem vody potopy na zem, aby som spod neba vyhubil každého tvora, v ktorom je dych života… S tebou uzavriem zmluvu. Prvá kniha Mojžišova 6,13.14.17.18

V roku 1997 som prvý raz na vlastné oči videl, čo dokáže urobiť veľká voda. Keď sme s humanitárnou organizáciou ADRA pomáhali ľuďom odstraňovať následky povodne, neraz mi bolo do plaču.
Podľa Prvej knihy Mojžišovej ľudstvo po páde do hriechu spelo veľmi rýchlo do záhuby. Ľudia si navzájom ubližovali a ničili prírodu. Stvoriteľ tak dospel k záveru, že musí zasiahnuť.
Na prvý pohľad sa zdá, že Boh chce urobiť to, čo by človek zvládol aj sám. Je tu však niečo, čo dáva zemi nádej – plán na záchranu človeka aj života na našej planéte.
Je tu Noach, muž, ktorý je ochotný uzavrieť zmluvu so Stvoriteľom. Je ochotný urobiť s vierou to, čo mu Boh prikáže. „Kto to kedy počul, stavať loď na kopci,“ hovorili podľa pána Wericha susedia Noachovi a krútili hlavou.
Či sa nám to páči, alebo nie, podľa Stvoriteľa to bolo jediné riešenie, ktoré nás ako ľudstvo mohlo zachrániť.
V živote sa občas dejú veci, ktoré sa mi nepáčia a ktorým nerozumiem. Nechápem hneď, čo tým Boh sleduje, ale akceptujem jeho rozhodnutie. Život ma však naučil, že keď budem dôverovať Bohu, ktorý je oveľa múdrejší než ja, neurobím chybu.

Pane Bože, nemôžem povedať, že Ti vždy rozumiem. Viem však, že nikdy neurobíš nič, čo by mi ublížilo. Preto Ti chcem naďalej dôverovať.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi