Teraz budeš kliatbou vyhnaný z pôdy, ktorá otvorila ústa, aby z tvojej ruky vypila krv tvojho brata. Keď budeš obrábať pôdu, už ti nevydá svoju silu. Budeš sa nepokojne potulovať po zemi. Prvá kniha Mojžišova 4,11.12

Skúste si spomenúť na situáciu, keď ste pracovali rovnako usilovne ako predtým, ale výsledky boli oproti predchádzajúcim dňom mizivé… Určite ste sa zamysleli nad tým, čo sa deje, čo je inak.
Keďže Kain bol poľnohospodár, venoval sa „rastlinnej výrobe“. Bol závislý od úrodnosti pôdy, do ktorej sial obilie a ďalšie rastliny. Po vražde brata ho Hospodin zastavil a pýtal sa ho na mladšieho súrodenca, no Kain zapiera. Boh mu však ukáže, že vie, čo sa stalo.
Starší syn, do ktorého matka vkladala toľké nádeje, sklamal nielen ju, ale aj Stvoriteľa. Teraz sa dozvedá, aké následky bude mať jeho hrozný čin: jeho práca, ktorá mu doteraz prinášala len potešenie, sa zmení. Pôda už nebude pre neho taká výnosná.
Pri čítaní tohto príbehu možno máme množstvo otázok, na ktoré nenájdeme odpovede. Hľadáme totiž v hriechu logiku a zabúdame, že zlo logiku nemá. A tak hľadanie zmyslu v tom, čomu logika chýba, je úplne beznádejné.
Kain pociťuje dôsledky svojho hriechu – stáva sa štvancom, ktorý bude musieť stále utekať. Bude siať, ale žať bude niekto iný. Taký je hriech. Veľa sľubuje, ale takmer nič nedáva.

Bože, priznávam, že mnohým veciam v súvislosti s hriechom nerozumiem. Uvedomujem si však, že mi škodí. Preto Ti dôverujem a viem, že ma máš rád. To je moja skúsenosť s Tebou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi