Človek dal svojej žene meno Eva, pretože ona bola matkou všetkých živých. Prvá kniha Mojžišova 3,20

Podľa Koránu je vraj Božou vôľou, aby bola žena podriadená mužovi. Moslimovia tvrdia, že to hovorí aj Biblia, a odvolávajú sa pritom na Prvú knihu Mojžišovu.
Biblia hovorí, že Boh stvoril človeka „ako muža a ženu“. (1 Moj 1,27) Obidvaja niesli meno „Adam“, čo v našom materinskom jazyku znamená „človek“. Taký bol Boží zámer s človekom, s mužom aj so ženou.
Keď mužovo vnútro ovládla nedôvera voči Bohu (prvotný hriech), začal mať dojem, že Adamom je iba on. Preto dáva svojej žene meno Eva, čo znamená „dávajúca život“. Vyzerá to vznešene, ale, paradoxne, muž tým maskuje svoje sebectvo a svoju túžbu ovládať svoju manželku. Začali sa napĺňať slová, ktoré už vyriekol Stvoriteľ, keď žene oznámil, aké dôsledky prinesie hriech do jej života: „Budeš túžiť po svojom mužovi, ale on bude vládnuť nad tebou.“ (1 Moj 3,16)
Je veľmi pravdepodobné, že Korán predstavuje podriadené postavenie ženy ako vôľu Alaha. No Hospodin, Boh Biblie, to tak nevidí. Biblia jasne hovorí, že narušené vzťahy medzi mužom a ženou sú dôsledkom hriechu. Práve ten je príčinou toho, prečo sa muži a ženy snažia získať jeden nad druhým nadvládu. Božia vôľa je však opačná. Stvoriteľ si praje, aby sme nezabúdali na to, že Adamom sú obaja – muž i žena.

Bože, hriech v mojom vnútri sa ma neustále snaží postaviť proti mojej žene. Uč ma milovať ju láskou, ktorou Ty miluješ mňa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi