Žena videla, že by bolo dobré jesť zo stromu, lebo strom je na pohľad lákavý a na získanie múdrosti vábivý. Vzala z jeho ovocia, jedla, potom dala aj svojmu mužovi, ktorý bol s ňou, a jedol aj on. Prvá kniha Mojžišova 3,6

Neraz som počul, že za všetko zlo, ktoré nás v živote stretne, môže žena. Napokon, aj Francúzi hovoria: „Cherchez la femme.“ Je to naozaj pravda, naozaj sme v tom my muži nevinne?
Biblický text naznačuje, že muž mohol byť pri tom, keď sa jeho žena rozprávala s hadom. Hadova ponuka platí pre oboch, keďže hovorí v množnom čísle. Vyzerá to tak, že muž necháva hovoriť ženu a sám premýšľa o tom, čo vidí a počuje.
Vyčkáva, čo to zakázané ovocie so ženou urobí. Všetko, čo tento hovoriaci had rozpráva, znie tak presvedčivo, že mu nakoniec uverí aj muž. Vidí, že žena ochutnáva jablko, a napriek tomu žije. Pozerá na ovocie, ale trochu váha.
Žena badá v jeho očiach túžbu po ovocí, a tak mu ho podáva. Teraz si doň môže zahryznúť aj on. Najprv vníma len jeho chuť a vzápätí čaká na okamih, keď sa aj z neho stane Boh…
Priznávam, že dlho som si nevšimol, že muž bol so ženou, keď hovorila s hadom. Domnieval som sa, že Francúzi majú pravdu a zároveň som sa hneval na našu pramatku. Naivne som si myslel, že ja by som bol lepší. Text hovorí, že žena odtrhla ovocie a dala mužovi, „ktorý bol s ňou“. Muži aj ženy – od tej chvíle sme v hriechu všetci rovnakým dielom.

Bože, nie som lepší ako moji prarodičia. Keby som bol na ich mieste, skončilo by sa to takisto. Prosím, daj mi ducha pokory.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi