Obaja, človek i jeho žena, boli nahí, no jeden pred druhým sa nehanbili. Prvá kniha Mojžišova 2,25

O nahote sa už napísalo naozaj veľa, stretávame sa s ňou na každom kroku. Zdá sa, že obchodníci majú dojem, že vyzývavé modelky, ktoré sú viac odhalené ako zahalené, zvýšia dokonca aj predaj rožkov.
Múdri ľudia s nadhľadom dodávajú, že „nie je nahota ako nahota“. Bude na tom kus pravdy. Biblický text hovorí, že naši prarodičia boli na počiatku nahí a nehanbili sa. Ani vo sne im nenapadlo, že na tom môže byť niečo zlé. Brali to ako samozrejmosť.
Na základe toho môžeme konštatovať, že nahota sama osebe nie je hriech. Problémom sa stala, až keď naši prarodičia spoznali hriech.
Ak sme s milovaným partnerom, nahota je príjemná. Ako by sme sa však cítili, keby sme sa prebudili nahí na lavičke niekde na verejnosti?
Z tohto jednoduchého príkladu je jasné, kde nahota patrí a kde sa jej každý normálny človek radšej vyhne. Nahota vo svojej prirodzenosti je normálna, napriek tomu je pochabý ten, čo s ňou chodí na trh. Argumentom by nemal byť ani vysoký honorár za jej predaj.
Pri životnom partnerovi sa za nahotu hanbiť nemusíme a tej za peniaze sa radšej vyhnime. Neprinesie nám nič dobré.

Bože, obdivujem, koľko lásky si vložil do ľudského tela. Stvoril si nádherné bytosti, no telesná krása časom starne. Pane, preto som rád, že v mojom vnútri obnovuješ inú krásu. Tú, ktorá nechátra a nevedne, pretože je večná.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi