Všetkým zborom a skupinám na Slovensku

 Milé sestry a bratia, Božia rodina,

udalosti okolo nás každým dňom jasnejšie potvrdzujú slová Pána Ježiša Krista, ktoré poznáme ako „znamenia konca“. Uvedomujeme si, že sa napĺňajú nielen v spoločnosti, v prírode a vo svete, ale rovnako aj v medziľudských vzťahoch a v cirkvi.

Ježiš Kristus nás upozornil, že „povstanú aj mnohí falošní proroci a zvedú mnohých. A pretože bude rozmnožená neprávosť, ochladne láska mnohých; …vystúpia falošní mesiáši a falošní proroci a budú robiť veľké znamenia a zázraky, aby zviedli — ak je to možné — aj vyvolených…“ (Mat 24,11-12.24)

Už apoštol Pavol musel v cirkvi zápasiť s ľuďmi, ktorí zamestnávali zbory nezdravým učením, čo rozdeľovalo cirkev. „Ak niekto inak učí a nepristupuje k zdravým slovám, slovám nášho Pána Ježiša Krista, a k učeniu zodpovedajúcemu pobožnosti, je nadutý a nerozumie ničomu, ale chorobneje na škriepky a hádky o slová, z čoho povstáva závisť, zvada, rúhania, zlé upodozrievania, neprestajné hašterenia na mysli porušených ľudí a pozbavených pravdy, ktorí sa domnievajú, že pobožnosť je telesný zisk. Od takých sa vzdiaľ.“ (1.Tim 6,3-5).

V poslednom období sledujeme, že niektoré falošné a nebiblické učenia prenikajú aj do našich zborov na Slovensku a šíria sa medzi členmi i priateľmi nášho spoločenstva. Moderné komunikačné prostriedky a internet otvárajú doteraz nepoznané možnosti slobodného šírenia evanjelia, ale aj rôznych nebiblických učení, konšpiračných teórií, ohovárania a bludov. Žiaľ, skúsenosti potvrdzujú, že takáto sloboda prejavu v kombinácii s nezodpovednosťou niektorých jednotlivcov (a prevádzkovateľov niektorých súkromných webových portálov), nielen poškodzuje dobré meno cirkvi, ale je vážnou prekážkou pri búraní predsudkov pri šírení evanjelia. Ako Výbor Slovenského združenia sme tým znepokojení a uvedomujeme si, že to vyvoláva nezmyselné diskusie, zbytočné napätie a nejednotu cirkvi. A čo je ešte závažnejšie – odvádza to zbory i jednotlivcov od plnenia nášho prvoradého poslania – zvestovať „večné evanjelium“.

Preto sme sa v plnej vážnosti a uvedomení si zodpovednosti, ktorou nás poverila cirkev rozhodli upozorniť zbory na niektoré nebiblické názory s ktorými sa stretávame v našich zboroch a tiež na nebezpečenstvo ich šírenia.

Ako Cirkev adventistov siedmeho dňa odmietame ako nebiblické akékoľvek snahy predpovedať termín Kristovho druhého príchodu a odvodzovať ho na základe znamení, alebo starozmluvných židovských sviatkov. Nestotožňujeme sa s názormi, že v posledných dňoch by mala istá „elitná skupina veriacich“ poznať, či skúmať termín Kristovho príchodu. Berieme vážne Ježišove slová „Ale o tom dni a o tej hodine nevie nikto, ani nebeskí anjeli ani Syn, iba sám môj Otec.“ (Mat 24,36) Pokusy stanoviť dátum, alebo čas Pánovho príchodu boli aj v prvopočiatkoch adventného hnutia. Sestra E.G.Whiteová sa k tejto otázke vyjadrila aj počas kázania v meste Lansing v Michigane 5. septembra 1891: “Opätovne som dostala výstrahu, aby sme nestanovovali žiadne časové obdobia. Boží ľud už nikdy nedostane Božie posolstvo založené na časových údajoch. Nemáme sa dozvedieť presný čas vyliatia Ducha Svätého ani čas príchodu Ježiša Krista.“ (R&Herald 22. 3. 1892) Svoje varovanie zdôraznila aj v knihe Túžba Vekov: “Niektorí ľudia tvrdia, že poznajú deň a hodinu Pánovho príchodu. Veľmi horlivo mapujú budúcnosť. Pán ich však pred podobným počínaním varoval. Presný čas príchodu Božieho Syna je Božím tajomstvom.” (EGW, DA 632) Ako adventisti siedmeho dňa sme presvedčení, že poslaním cirkvi je pripraviť ľudí na stretnutie s našim Pánom a šíriť trojanjelské posolstvo, nie tvoriť a rozširovať špekulácie o termíne druhého príchodu Ježiša Krista.

Ako Cirkev adventistov siedmeho dňa nezastávame názor, že veriaci by sa mali ako výraz posvätenia zrieknuť sexuality v manželstve, alebo dokonca manželstva. Takéto učenie je nebiblické a namiesto vyššej úrovne posvätenia vedie skôr k hriechu a spôsobuje krízy v rodinách. (1 Kor 7,3-5)

Ako Cirkev adventistov siedmeho dňa považujeme za nezmyselné diskusie o správnej výslovnosti Božieho mena a jeho používaní, či o správnosti prekladov Biblie a podobne. Písmo Sväté nemáme kritizovať, ale ho študovať a podľa neho žiť.

V poslednom období sledujeme útoky nepriateľa na jednotu cirkvi prostredníctvom rôznych odštiepeneckých skupín a nelojálnych hnutí na Slovensku i v zahraničí, ktoré pod zámienkou „hlbšieho poznania“, alebo „nekompromisnej zásadnosti“ šíria kritiku, vyvolávajú nedôveru a spochybňujú základné vieroučné body i prax cirkvi. Sme zarmútení nad tým, že pre niektorých našich členov je lákavejšie spolupracovať s nimi než spolupracovať s vlastným kazateľom a zapojiť sa do misie a služby vlastného zboru.

Cirkev rešpektuje právo každého člena mať svoj vlastný názor a vyjadriť ho. Pokiaľ však niekto v Písme objaví „nové svetlo“, považujeme za čestné a biblické najprv svoj názor predstaviť cirkvi a radiť sa, či je skutočne biblicky a teologicky obhájiteľný, skôr než ho začne ďalej šíriť, alebo zavádzať novoty do praxe cirkvi. 

Vyzývame všetky zbory a členov, aby každý názor a učenie dôsledne skúmali na základe Písma Svätého podľa príkladu veriacich v Berei (Sk 17,11) a nešírili učenia, s ktorými sa cirkev nestotožňuje. Ako cirkev sme zodpovední za to, aby z našich kazateľníc zaznievalo čisté evanjelium, nie špekulácie, konšpiračné teórie, či súkromné názory jednotlivcov. Preto žiadame, aby sa dôsledne rešpektovalo pravidlo cirkvi, že z kazateľnice môže prinášať posolstvo len ten, kto má oficiálne poverenie kazateľa, alebo člen zboru, ktorému zbor udelil poverenie laického kazateľa viazané na jeho miestny zbor.  

„Satan nebol nikdy v minulosti rozhodný tak ako dnes, aby spravil Božiu pravdu neúčinnou tým, že v Božom ľude spôsobuje roztrpčenie a nesvornosť. Stále sa usiluje rozmnožiť v Božom ľude nedôveru, odcudzenie a zlobu.“ (5T:236)

Modlíme sa za vás a prosíme slovami apoštola Petra: „Kristus, Pán, nech je svätý vo vašich srdciach. Buďte vždy pripravení dať odpoveď každému, kto vás žiada o zdôvodnenie nádeje, ktorá je vo vás, ale robte to v tichosti, s bázňou a dobrým svedomím…“   (1Pt 3,15-16) 

Schválené výborom Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa10.12.2017 v Považskej Bystrici.

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi