ŠTEDROSŤ A LAKOMSTVO

Tu prišla jedna chudobná vdova a vhodila dve drobné mince… (Ježiš ) si zavolal učeníkov a povedal im: Amen, hovorím vám, že táto chudobná vdova dala viac ako všetci ostatní, ktorí hádzali do pokladnice. Evanjelium podľa Marka 12,43

Lakomstvo zvádza ľudí k tomu, aby si na uspokojenie vlastných záľub ponechávali prostriedky, ktoré právom patria Bohu, a táto vlastnosť je Bohu dnes práve tak odporná, ako keď prostredníctvom proroka prísne karhal svoj ľud: „Či smie podvádzať človek Boha, keď vy ma podvádzate? Vy sa však spytujete: Ako ťa podvádzame? – Desiatkami a pozdvihovanými obeťami. Zasiahnutí ste kliatbou, a predsa ma podvádzate, vy, celý národ.“ (Mal 3,8.9)
Štedrosť je vlastnosť neba. Jej vrcholným prejavom je Kristova obeť na kríži. Kvôli nám dal Otec svojho jednorodeného Syna; a keď už Kristus dal všetko, čo mal, potom pre spásu človeka dal aj seba samého. Golgotský kríž by mal byť každému Kristovmu nasledovníkovi výzvou k dobročinnosti. V kríži je spríkladnená zásada dávať, stále dávať. „Kto hovorí, že ostáva v ňom, má aj sám žiť, ako žil on.“ (1Ján 2,6)
Chamtivosť je naproti tomu vlastnosť satanova. V živote svetsky zmýšľajúcich ľudí sa prejavuje hlavne zásada: brať, len brať. Nazdávajú sa, že si tým zabezpečia šťastie a pohodlný život; avšak plodom ich sejby je bieda a smrť. (AA 339; SA 203)

Pane Bože, si pre nás veľkým vzorom v dávaní. Vlož aj do nášho srdca túžbu dávať a obdaruj nás štedrosťou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi