MILUJTE SVOJICH NEPRIATEĽOV

Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, ktorí vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca v nebesiach. Lebo on dáva vychádzať slnku nad zlými aj nad dobrými a zosiela dážď na spravodlivých aj nespravodlivých. Evanjelium podľa Matúša 5,44

Hoci sme sa správali neláskavo a svárlivo, že sme „nenávideli jedni druhých“, nebeský Otec sa nad nami zľutovával. „Ale keď sa zjavila dobrota nášho Spasiteľa, Boha, a jeho láska k ľuďom, zachránil nás nie pre skutky spravodlivosti, ktoré sme my urobili, ale podľa svojho milosrdenstva.“ (Tít 3,3-5) Len Božia láska nás môže zmeniť na láskavých a prívetivých nielen k tým, čo sa nám páčia, ale aj k tým, čo robia chyby, blúdia a hrešia.
Božie deti sú ľudia so zjavnými rysmi Božej povahy. Dôkazom, že patríme do Božej rodiny, nie je ani spoločenské postavenie, ani pôvod, ani národnosť a farba pleti, ba ani náboženská príslušnosť. O tom môže svedčiť len láska zahŕňajúca všetkých ľudí. Prívetivé správanie sa stretne s ozvenou ešte aj u hriešnikov, ktorých srdce sa celkom neuzavrelo Božiemu Duchu. Možnože odplácajú nenávisť nenávisťou, na láskavosť však odpovedia láskavo. Len Boží Duch robí človeka schopným na nenávisť odpovedať láskou. Láskavosť voči nevďačným a zlým ľuďom a dobré skutky konané bez nároku na odmenu patria k hlavným rysom členov nebeskej rodiny. To je spoľahlivé znamenie Božieho kráľovstva a Božie deti ním svedčia o svojom vznešenom poslaní. (MB 75; MB 78.79)

Láskavý Bože, nech je v každom mojom slove i čine zreteľná Tvoja bezpodmienečná láska.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi