POSVÄTNÝ ZVÄZOK

Navzájom sa podriaďujte v bázni pred Kristom. Ženy svojim mužom ako Pánovi, pretože muž je hlavou ženy, ako aj Kristus, Spasiteľ tela, je hlavou cirkvi… Muži, milujte svoje ženy tak, ako aj Kristus miloval Cirkev a vydal za ňu samého seba. List Efezanom 5,21-25

Jedine Kristova milosť môže urobiť z manželstva to, čím podľa Božej vôle má byť – sprostredkovateľom šťastia a rozvoja ľudstva. Pozemské rodiny môžu svojou súdržnosťou, pokojom a láskou predstavovať nebeskú rodinu.
Podobne ako za čias Krista možno aj dnes pozorovať už len žalostný obraz pôvodného nebeského ideálu tohto posvätného zväzku. Kristovo evanjelium ponúka útechu aj tým, ktorí sa sklamali tam, kde očakávali úprimné spoločenstvo a radosť. Ich trpký údel môže zmierniť trpezlivosť a láskavosť ako dar Ducha Svätého. Srdce, v ktorom prebýva Kristus, je plné jeho lásky a spokojnosti, a preto vôbec netúži pútať na seba pozornosť iných ľudí. Keď sa človek odovzdá Bohu, Božia múdrosť môže vykonať to, na čo ľudská schopnosť nestačí. Kristova láska môže spojiť dve srdcia, ktoré sa odcudzili a ochladli, niečím pevnejším a trvalejším, než sú pozemské putá – sú to zlaté putá lásky, ktoré odolajú aj tomu najsilnejšiemu pokušeniu. (MB 65; MB 70)

Pane Bože, odovzdávame sa Ti a prosíme, aby si v našich manželstvách vykonal to, na čo sami naozaj nemáme.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi