HNEV

Zver svoju cestu Hospodinovi, dôveruj mu a on sa o všetko postará. Tvojej spravodlivosti dá vyjsť ako svetlu a tvojmu právu ako jasnému poludniu. Žalmy 37,5.6

Neodplácajte. Odstráňte všetky príčiny možného nepochopenia ako sa to len dá. Predchádzajte zlu. Urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste sa s druhými zmierili a nemuseli pritom obetovať svoje zásady. „Keby si teda prinášal dar na oltár a tam by si sa rozpamätal, že tvoj brat má niečo proti tebe, nechaj svoj dar tam pred oltárom a odíď, najprv sa zmier so svojím bratom a až potom príď a obetuj svoj dar.“ (Mat 5,23.24)
Ak vám niekto povie niečo unáhlene, neodpovedajte rovnako. Nezabudnite, že „vľúdna odpoveď odvracia prchkosť“. (Prísl 15,1) V mlčaní je úžasná sila. Odpovedať nahnevanému človeku znamená niekedy vyvolať ešte väčšie napätie. Hnev, ktorý narazí na mlčanie a ohľaduplnosť, rýchlo vyprchá.
V prúde ostrých kritických slov sústreďte svoje myšlienky na Božie slovo. Vaša myseľ i srdce nech sú zásobené Božími zasľúbeniami. Ak s vami zle zaobchádzajú a nespravodlivo vás obviňujú, neodpovedajte s hnevom, ale opakujte si vzácne zasľúbenia: „Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrom premáhaj zlé.“ (Rim 12,21) „Dovolil si, aby nám ľudia chodili po hlave. Prešli sme ohňom i vodou, no doviedol si nás k hojnosti.“ (Ž 66,12) (MH 485.486; CZ 349)

Večný Bože, ďakujeme za Tvoje zasľúbenia, ktoré nám pomáhajú v každej situácii.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi