NESÚĎTE!

Preto nech si ktokoľvek, keď súdiš, nemáš ospravedlnenie. Lebo v čom súdiš iného, v tom odsudzuješ samého seba, veď ty, ktorý súdiš, robíš to isté. List Rimanom 2,1

Saul bol na Boží príkaz pomazaný za izraelského kráľa. Hospodin povedal, že pre jeho neposlušnosť nemôže byť ďalej kráľom. A napriek tomu ako láskavo, zdvorilo a ohľaduplne sa k nemu správal Dávid! Keď Saul prenasledoval Dávida, aby ho zabil, vošiel sám do jaskyne, v ktorej sa ukrýval Dávid so svojimi mužmi. „Vtedy povedali Dávidovi jeho mužovia: Toto je deň, o ktorom ti hovoril Hospodin: Vydám ti tvojho nepriateľa do rúk, aby si s ním naložil, ako za dobré uznáš. I povedal Dávid svojim mužom: Hospodin ma uchovaj, aby som sa dopustil niečoho takého proti svojmu pánovi, pomazanému Hospodinovmu, a vztiahol ruku na neho, veď on je pomazaný Hospodinov.“ (1Sam 24,4-6) Spasiteľ nás nabáda: „Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo akým súdom súdite, takým budete súdení. Akou mierou meriate, takou sa nameria i vám.“ (Mat 7,1.2) Pamätajte, že čoskoro bude v nebi hodnotený váš život podľa záznamov. Nezabúdajte, že Spasiteľ povedal: „Preto ktokoľvek súdiš, človeče, nemáš ospravedlnenia…, veď ty, ktorý súdiš, robíš to isté.“ (Rim 2,1) (MH 484.485; CZ 348)

Drahý Pane, dnes, keď sa vytráca úcta k akejkoľvek autorite, je pre nás Dávid veľkým vzorom. Daj nám silu, aby sme nebrali spravodlivosť do vlastných rúk, ale všetky naše krivdy prenechali Tebe.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi