AKO NAPRAVIŤ KRIVDU

Keď sa teda prehrešil a previnil, nech vráti, čo ulúpil, i to, čo si násilím vynútil alebo čo prijal do úschovy, alebo stratenú vec, ktorú našiel, alebo čokoľvek, o čom krivo prisahal, nech to nahradí v plnej hodnote a k tomu nech pridá pätinu a v deň svojej obety za vinu to odovzdá vlastníkovi. Tretia Mojžišova kniha 5,23.24 (Roh 6,4.5)

Ten, kto vraví, že slúži Bohu, no krivdí a ubližuje svojmu bratovi, nesprávne mu predstavuje Božiu povahu. Ak sa chce s Bohom zmieriť, musí vyznať spáchanú krivdu a uznať, že zhrešil. Je možné, že náš brat nám ublížil viac než my jemu, ale našu zodpovednosť to nijako nezmenšuje. Keď si pri modlitbe spomenieme, že niekto má niečo proti nám, máme prerušiť modlitbu či obeť chvály, alebo prejav vďačnosti, vyhľadať brata, s ktorým sme sa nepohodli, pokorne vyznať svoj hriech a žiadať o odpustenie.
V prípade, že sme svojho brata akýmkoľvek spôsobom poškodili alebo mu nejako ublížili, mali by sme sa postarať o nápravu. Ak sme o ňom neúmyselne krivo svedčili, nesprávne tlmočili jeho slová alebo sa dotkli jeho cti, mali by sme ísť za tými, s ktorými sme sa o ňom zhovárali, a odvolať všetky nesprávne výroky. (MB 58.59; MB 64.65)

Pane, niekedy si myslím, že od nás žiadaš nereálne veci. Ďakujem, že nám chceš pomôcť, aby sme svoje úprimné rozhodnutia boli schopní aj uskutočniť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi