VZÁJOMNÁ ÚCTA

Bratia, keby aj niekoho pristihli pri nejakom poklesku, vy, čo ste vedení Duchom, napravte ho v duchu miernosti a každý daj si pozor sám na seba, aby si i ty nepadol do pokušenia. List Galaťanom 6,1

Kristus poctil človeka svojou dôverou a ukázal mu, že si ho váži. Aj k tým, ktorí klesli príliš hlboko, sa správa úctivo. Pohľad na nepriateľstvo, skazenosť a nečestnosť mu pôsobí bolesť. Nikdy však nedal najavo, že ho to prekvapilo alebo urazilo. Nech narazil na akékoľvek zlozvyky, neprekonateľné predsudky alebo zvrhlé vášne, správal sa k ľuďom vždy dôstojne a súcitne. Ak v nás prebýva jeho Duch, všetkých ľudí budeme považovať za svojich bratov, ktorí prežívajú podobné pokušenia a skúšky ako my, často padnú a snažia sa vstať, zápasia s ťažkosťami a depresiou, túžia po láske a pomoci. Budeme sa k nim správať tak, aby sme ich neznechucovali a neodsudzovali, ale v ich srdciach budili nádej. Ak ich takto povzbudíme, môžu smelo povedať: „Neraduj sa nado mnou, nepriateľka moja! Ak som padol, povstanem…“ (Mich 7,8)
Prikazuje nám, aby sme v styku s pokúšanými a zblúdilými pamätali na radu: „Daj si pozor, aby si aj ty nepadol do pokušenia.“ (Gal 6,1) Ak si budeme vedomí svojich vlastných slabostí, budeme mať pochopenie pre slabosti druhých. (MH 165; CZ 110)

Milosrdný Bože, pomôž nám iných neodsudzovať, ale milovať a prinášať im nádej.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi