VÔĽA

Vy, otcovia, nedráždite svoje deti, aby nestratili smelosť a vôľu. List Kolosanom 3,21

Každé dieťa by malo správne chápať pravú silu vôle. Mali by sme ho viesť k tomu, aby jasne videlo, aká veľká zodpovednosť sa skrýva v tomto dare. Vôľa je v prirodzenosti človeka vládnucou silou, ktorá predstavuje moc rozhodovať sa a voliť…
Rodič a učiteľ, ktorý týmto spôsobom vychováva dieťa k sebakontrole, bude mať z toho veľký úžitok a trvalý prospech. Povrchnému pozorovateľovi sa môže zdať, že takáto práca je nevýhodná. Možno, že ani nebude hodnotená tak dobre, ako práca toho, kto má myseľ a vôľu dieťaťa pod svojou absolútnou kontrolou, ale po rokoch sa na základe výsledkov ukáže, ktorá výchovná metóda bola lepšia.
V styku so žiakmi sa múdry vychovávateľ usiluje o to, aby v nich vzbudil dôveru a posilnil ich zmysel pre čestnosť. Naša dôvera je im veľmi prospešná. Aj mnohé malé deti majú veľký zmysel pre čestnosť; všetci chcú, aby sa s nimi zaobchádzalo s dôverou a úctou a majú na to plné právo. Nie je dobré, ak majú pocit, že bez nášho dozoru sa nesmú ani pohnúť. Podozrievavosť demoralizuje a plodí práve to zlo, ktorému by sme sa mohli snažiť zabrániť. (Ed 289.290; VYCH 247.248)

Pane, výchova detí je čas sejby. Budúcnosť ukáže ovocie. Buďme trpezliví, neoberajme „zelené jablká a hrušky“.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi